Parel in de Dutch TechZone:

Van student ondernemer naar marktleider in lasersnijden van kunststof in Nederland

EMMEN – Tijdens zijn studie bij NHL Stenden begon Bakschik Martirosian zijn eigen bedrijfje door op zijn slaapkamer met een eigen lasermachine halffabricaten te maken. Na ruim zes jaar is hij met zijn bedrijf BMTEC uitgegroeid tot marktleider in het lasersnijden van kunststoffen en heeft meer dan 700 klanten.

De toenmalige techniekstudent kwam een lasermachine tegen op zijn school en bedacht dat hij hier meer uit kon halen. Martirosian leende geld, kocht een lasermachine en plaatste deze op zijn slaapkamer. Door een andere toepassing kon hij met de machine de maakindustrie bedienen. “In nieuwe machines worden veel onderdelen van kunststof gebruikt en deze kunnen worden gesneden met een lasermachine”, legt Martirosian uit. De ondernemer begon met het snijden van onderdelen voor relatiegeschenken, maar bedacht al snel dat een industriële toepassing, waarbij onderdelen van staal of RVS worden vervangen door kunststof, van waarde voor de maakindustrie zou zijn. Hiervoor had hij meer ruimte nodig en verhuisde naar het autobedrijf van zijn vader.

Maar naast de techniek lag de interesse van Martirosian ook in het ondernemerschap. Hij kwam in contact met Robert Dreier van NHL Stenden/Kennispoort Drenthe en volgde als eerste techniekstudent van NHL Stenden de minor Ondernemerschap. Hij werd door Dreier gekoppeld aan een businesscoach, die hem de kneepjes van het vak leerde. Al snel was er een tweede machine en vond de verhuizing naar het eerste pand in Emmen plaats. Maar een paar jaar later was vanwege ruimtegebrek de verplaatsing naar het huidige pand aan de Henry Hudsonstraat in Emmen noodzakelijk. Martirosian is inmiddels in het bezit van zeven machines en heeft klanten als Shell, Friesland Campina, VDL Groep, Honeywell en bedrijven in de scheepsbouw. Hij maakt een heel breed assortiment van kunststof halffabricaten. Onderdelen van kunststof slijten minder snel dan onderdelen van RVS. Daarnaast is kunststof lichter van gewicht.

Kennispoort Drenthe bleef betrokken bij de bevlogen ondernemer. Martirosian kreeg via de organisatie niet alleen studenten aan het werk in zijn inmiddels vier ondernemingen (BMTEC BV, Promillco BV, Woodlaser BV en Plexideal BV), maar kreeg daarnaast begeleiding van Kennispoort Drenthe bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en productkwaliteit. Dit moet uiteindelijk leiden tot het behalen van een ISO 9001 certificering. “Als ik vragen heb, waar ik niet uitkom, zoek ik contact met Kennispoort Drenthe”, aldus Martirosian, die tevreden is over de HBO- en MBO-studenten, die volgens hem erg gedreven zijn. Studenten van NHL Stenden hebben marktonderzoek verricht of er voor zijn bedrijven een markt in Duitsland is. Hoe Martirosian de toekomst ziet? “Een groter marktaandeel veroveren, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland.”